Επιστολή στον Υπουργό Υγείας για την απελευθέρωση του Ιατρικού Επαγγέλματος

Κατηγορία: Ανακοινώσεις | Δημοσίευση: 6-5-2015 | από τον/την

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή

Κοινοποίηση:

1)ΠΙΣ.

2)Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Α.Ξανθό

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την πρόθεσή σας να τακτοποιήσετε τα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια με τις διατάξεις περί δήθεν απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος. Μας βρίσκουν σύμφωνους οι προτάσεις του ΠΙΣ όπως αυτές διατυπώνονται στην ΑΠ: 1096 της 28/4/2015, τις οποίες θεωρούμε ελλιπέστατες.

Θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε τις δικές μας συμπληρωματικές θέσεις που θεωρούμε καίριες.

1)Εκτός από την κατάργηση της πλανοδιακής ιατρικής από την δυνατότητα που δίνεται σε έναν γιατρό να εργάζεται παράλληλα σε δύο νομούς, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και η απαγόρευση ίδρυσης υποκαταστημάτων εντός της περιφέρειας του ιδίου ιατρικού συλλόγου από ιατρούς, πολυιατρεία, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Να επιτρέπεται αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες και μόνο κατόπιν αιτιολογημένης άδειας του τοπικού ιατρικού συλλόγου. Στην εποχή που ή ανεργία μαστίζει τον ιατρικό χώρο οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους συναδέλφους να ανοίξουν τα ιατρεία τους πριν κάποιοι ήδη εργαζόμενοι ανοίξουν δεύτερα.

2)Η ανεξέλεγκτη εισβολή στον ιατρικό χώρο «επενδυτών» μετά την κακώς νοούμενη απελευθέρωση έχει φέρει σημαντική έως επικίνδυνη έκπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Θεωρούμε ότι όλες οι άδειες που σχετίζονται με την άσκηση της ιατρικής πρέπει να δίνονται αποκλειστικά και μόνο σε ιατρούς και σε ιατρικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση ότι στην μετοχική τους σύνθεση θα συμμετέχουν 50%+1 ιατροί. Ζητάμε την κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στον νόμο 3919 του 2011 – ΦΕΚ Α32.

Με τις παραπάνω αλλαγές ουδόλως θίγεται η ελευθερία του κάθε γιατρού να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα με βάση την ιατρική δεοντολογία και ορθή πρακτική. Θέση μας είναι ότι τον έλεγχο της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών δομών υγείας πρέπει να έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι και για να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους πρέπει οι υπεύθυνοι των ιατρικών δομών να είναι γιατροί.

Προτείνουμε την άμεση αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας χωρίς να παραληφθεί μια σύντομη διαβούλευση με όλους του ΙΣ της χώρας που πιθανόν θα έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ζητάμε από τον ΠΙΣ να αποδεχθεί και να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις μας που θεωρούμε ότι εκφράζουν την μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου και είναι συμβατές με την υπόλοιπη ιατρική νομοθεσία και την ιατρική δεοντολογία.