ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ι.Σ.Λ. ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 30/11/2020

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία | Δημοσίευση: 30-11-2020 | από τον/την

Διευκρινιστική απάντηση Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου (ΙΣΛ) με έκπληξη έλαβε γνώση δημοσιεύματος τοπικής εφημερίδας, που τον εγκαλεί για την «απαγόρευση» και την μη κάλυψη εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου , παροχής στοιχείων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Μυτιλήνης από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του νησιού.

Ο ΙΣΛ:

1ο) Θεωρεί τη στάση των συναδέλφων βιοπαθολόγων – μικροβιολόγων ορθή, υπεύθυνη και σύμφωνη με την ιατρική δεοντολογία και νομοθεσία.

2ο) Υπενθυμίζει ότι ο ΕΟΔΥ είναι ο μόνος κατά νόμο αρμόδιος οργανισμός για τη συλλογή και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για λοίμωξη COVID-19 όλων των εργαστηρίων -δημόσιων και ιδιωτικών- για όλη τη χώρα.

3ο) Επισημαίνει ότι οι συνάδελφοι βιοπαθολόγοι – μικροβιολόγοι είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων μόνο στον ΕΟΔΥ και στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ασθενή.

4ο) Καλεί οποιονδήποτε φορέα θεωρεί ότι θα διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων με την παραχώρηση σε αυτόν των αποτελεσμάτων των ιδιωτικών εργαστηρίων, να απευθυνθεί και να τα ζητήσει επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

5ο) Έχει ήδη αποστείλει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο ΙΣΛ:

– Έχει επανειλημμένα τονίσει τις δυσλειτουργίες (καθυστερήσεις, ελλιπής ορθή ενημέρωση κτλ.) στη διαδικασία ιχνηλάτησης και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εμμένει στη θεσμοθέτηση ενός μικρού ευέλικτου συντονιστικού οργάνου για όλο το νησί.

– Επανέρχεται στην ισχυρή σύσταση για την υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας και για την συνεχή επιτήρηση της «καραντίνας» από τα αρμόδια όργανα.

– Επισημαίνει για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα άμεσης στελέχωσης και ενίσχυσης κλινικών πρώτης γραμμής του Νοσοκομείου μας.

– Επιπλέον κρίνει απαραίτητη την ανάπτυξη των ΚΟΜΥ (κινητές μονάδες υγείας) του ΕΟΔΥ σε όλο το νησί, υπό την εποπτεία κλινικού γιατρού για τη χορήγηση σωστών και υπεύθυνων ιατρικών συμβουλών τόσο στους συμπολίτες μας που είναι θετικοί και σε κατ’ οίκον παραμονή, όσο και στις στενές επαφές αυτών.

– Τέλος, πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός, ότι δεν είναι η στιγμή για «αφανείς» ή «εμφανείς» ήρωες, ούτε η ώρα απόδοσης ευθυνών για την τωρινή επιδημιολογική κατάσταση του νησιού μας. Είναι η ώρα για συστράτευση από όλους μας, ώστε να διασφαλιστεί  το αίσθημα ασφάλειας και η υγεία των συμπολιτών μας για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης και να ελεγχθεί η πανδημία.

 

Εκ του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γραμματέας